Projecten
Vormingen Verontrusting
Werk jij met gezinnen waar ouders erg onder druk staan?
Zie je soms kinderen die het moeilijk hebben?
Ervaar je als hulpverlener soms een “niet-pluisgevoel”?
Kom jij in je werk verontrusting tegen en ben je hierin zoekende?
Samenwerking
Vanuit een samenwerking tussen de Stad Antwerpen, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en met ondersteuning van het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg, organiseren we gratis vorming rond verontrusting.
Vorming op maat van jouw organisatie
We organiseren vorming op maat van jouw organisatie in het omgaan met verontrusting o.a. de Kindreflex. We staan stil in een gesprek bij wat er voor jullie nodig is en we bekijken samen welk aanbod we kunnen doen.
Casusbespreking/Intervisie
Ben je meer op zoek naar praktische handvatten in een casus waarin je vastloopt? Of meer nood aan intervisie in een team? Dan kan je beroep op ons doen om samen na te denken aan de hand van een passende methodiek.
Wil je graag meer info of even afstemmen? Stuur ons gerust een mailtje!
Valérie Wauters
Vormingsmedewerker
https://www.linkedin.com/company/92959887/admin/
Project Protocol van Moed
Het Protocol van Moed is een samenwerking tussen het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en de Stad Antwerpen.
U bent ernstig verontrust over de veiligheid van kind(eren)?
De situatie is zo complex en onduidelijk dat je vastloopt en je de veiligheid onvoldoende kan inschatten met de informatie die je op dat moment bezit.
Je wenst de mogelijkheden van hetzij (gemandateerde) hulpverlening, hetzij justitie te bespreken?
Het Protocol van Moed is een uniek overlegplatform tussen hulpverlening, gemandateerde voorzieningen en het parket. Dit met het doel de veiligheid van kinderen in situaties van kindermishandeling te verhogen. Zowel situaties van intra-als extra familiaal geweld kunnen worden aangemeld.
Vanuit de verschillende expertises krijgt men een completer en grondiger beeld van de zaak en kan beter worden ingeschat wat nodig is in het belang van de minderjarige(n) en zijn gezin.
Het Protocol van Moed werkt eveneens mee aan een snelle en efficiënte toeleiding van situaties van kindermishandeling naar verantwoordelijke jeugdinstanties. Waar mogelijk wordt mee toegeleid, dit om het overleg te behouden voor die situaties waar bijkomende afstemming noodzakelijk is om vervolgstappen te bepalen.
Het Protocol van Moed heeft minderjarigen die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van kindermishandeling, woonachtig in stad Antwerpen, als doelgroep.
Protocol van Moed Informatiefolder 2023
Vragen?
0491/904264
Het ABC- Stappenplan in de kinderopvang
In 2018 startte Kind en Gezin samen met het VECK en de VK met dit project met als doel de kinderopvang te vormen rond detectie en aanpak van verontrusting.
Het VECK kreeg de vraag om een opleiding ‘train the trainer’ uit te werken vanuit het ‘Stappenplan kinderopvang’ dat VK Brussel al uitgewerkt had.
De train-the-traineropleidingen werden gegeven door Liesbeth Smeyers (VK Vlaams-Brabant), Evi Verdoodt (VK Brussel) en Bart Weustenraad (VK Antwerpen).
Meer details over het Stappenplan vind je hieronder!
Informatie voor kinderen
Begrijp je het niet helemaal?
Weet je niet waar naartoe?